Ontwerp: Arnoud van Delden In april 1989 begon Frans met Jonas & Friends. Vlak daarna, tijdens een bezoek aan het Oerol Festival op Terschelling, ontmoette hij Liesbeth. En het bleef niet bij liefde alleen. Ze begonnen vanaf het begin intensief samen te werken bij de eerste stappen in het artiestenvak. Frans was degene die optrad en met de artistieke ideeën kwam, Liesbeth maakte daarbij alle benodigde kostuums en attributen en verzorgde de promotie en zakelijke contacten.

Eigenlijk werd in de begintijd de keuze gemaakt om zich in hoofdzaak te richten op de zakelijke markt. Daarom maakten ze naast een variété voorstelling ook een programma met mobiele acts.

Sindsdien heeft het zich in zowel artistiek als zakelijk opzicht stormachtig ontwikkeld. Zo werden in de voorstellingen de gebruikte variététechnieken steeds meer een middel om theater te maken en kwam de techniek op zich wat meer op de achtergrond te staan. De animatie acts werden steeds meer ‘eyecatchers’ met special effects waarbij aparte mobielen gebouwd werden en ingenieuze technische vondsten werden verwerkt. Ook het verzorgen van opening acts, thema-acts en beursacts werd een belangrijk onderdeel en Liesbeth ging in diverse programma’s steeds meer mee spelen.

In 2001 werd er een uitstap gemaakt naar het schouwburgcircuit; als theaterclown bracht Frans een avondvullend theaterprogramma. Spannend en weer eens iets heel anders.

Daarnaast worden er kortere variété voorstellingen en theateracts gespeeld op straattheaterfestivals en theaterdiners. Regelmatig blijven er nieuwe animatie acts/ walkacts bij komen. Voor bedrijfsevenementen worden er ook steeds weer op maat gemaakte producties voor officiële handelingen ontwikkeld.

Nog steeds super enthousiast en ambitieus zijn Frans en Liesbeth weer met 1001 verschillende dingen bezig. En waar dat allemaal nog toe zal leiden…???

Over Frans

Onbevangen en zonder enige podiumervaring gaf hij in 1989 zijn goedbetaalde baan als planoloog bij de gemeente Amsterdam op met de grote wens zijn droom te gaan verwezenlijken; verder als artiest door het leven…

Tijdens zijn studie deed hij in z’n vrije tijd een cursus theaterclowning. Een wereld ging voor hem open. Dit was wat hij wilde, een subtiele vorm van humoristisch theater. Als ‘basisbagage’ maakte hij zich autodidactisch een groot aantal variététechnieken eigen: jongleren, rijden op éénwielers, goochelen, het bespelen van de zingende zaag, pantomime en het spelen met objecten en hand- en marionetpoppen. Daarnaast volgde hij tijdens zijn studie een groot aantal andere theatercursussen en workshops. Als eerste kennismaking met de zakelijke evenementenmarkt was hij enige tijd werkzaam bij een bureau dat entertainers opleidt en inzet op bedrijfsevenementen. In de loop van de tijd heeft hij zich gespecialiseerd in het creëren van mobiele acts /animatie acts met gebruik van special effects. Zijn speelgebied reikt inmiddels van bedrijfsevenementen tot straattheaterfestivals waar hij veelvuldig te zien is met allerlei festivalacts.

Altijd vol creatieve ideeën, enorm allround en zeer gedreven. Dat is Frans.

Zijn droom is werkelijkheid geworden…


Over Liesbeth

Al als kind was duidelijk dat een combinatie van creativiteit en organisatie haar op het lijf geschreven is. Ouders sliepen uit, er werd met alle kinderen geknutseld en zij had de regie. Dé basis voor alles wat ze inmiddels voor Jonas & Friends ontwikkelt.

Toen ze Frans ontmoette rondde ze net haar studie Cultuurmanagement af. En deed toen al de productie van diverse theaterfestivals. Ze verkoos uiteindelijk het ontwikkelen van Jonas & Friends boven een baan als producer bij de televisie.

Haar creativiteit komt enorm goed van pas. Frans levert de ideeën en zij ontwerpt en bouwt de decors, kostuums, objecten en rekwisieten. Het bouwen van objecten met special effects voor de mobiele acts zijn daarbij een belangrijk onderdeel geworden. Daarnaast kan ze op organisatorisch vlak prima haar ei kwijt in het zakelijk reilen en zeilen van Jonas & Friends. De ideale combinatie…!